facebook

13 aprilie 2023

Chocoflan


Chocoflan este o prajitura absolut delicioasa!!! 
Nu degeaba i se mai spune si prajitura perfecta.
O combinație de texturi si arome perfecta!!!
Un blat de negresa cu gust intens si o crema fina de zahar ars! Impreuna cu siropul aromat pe care îl va lăsa crema, se combina in gusturi care produc dependenta!

Iată de ce ingrediente ai nevoie:

Pentru blat:
-2 oua
-100 gr zahar
-100 ml ulei
-150 ml lapte
-150 gr faina
-35 gr cacao neagra
-1 lingurita praf de copt
-esenta de rom

Pentru crema de zahar ars:
-500 ml lapte cu 3.5% grasime
-4 oua
-120 gr zahar
-esenta vanilie
-100 gr zahar pentru caramel

Incepem prin a pregati crema de zahar ars.
Intr-un bol mixam ouale cu zaharul și esenta de vanilie. Adaugam si laptele și amestecam pana se încorporează toate.

Separat, în tava în care vom coace crema, topim zaharul pentru caramel.
Dacă tava voastră nu se poate pune pe foc, topiti zaharul intr-un alt vas și il adăugați după în tava care va merge la cuptor.
Caramelizati zaharul pana cand capătă o culoare auriu. Eu adaug la început, impreuna cu zaharul, și o lingura cu apa. De preferat sa lăsați pe foc mic, sa nu amestecați.
Cand zaharul a devenit auriu, îl distribuim în tava atât pe toată baza cât și pe pereții vasului. Lasam câteva minute sa de întărească și după adaugam compozitia de lapte si oua.
Tava cu compozitia de lapte si oua se va pune intr-o alta tava cu pereții înalți în care am adăugat apa pana la jumătate.

Coacem crema la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute.

Pana se coace crema, pregatim blatul, astfel:
Intr-un bol mai mic amestecam toate ingredientele uscate (faina, cacaoa, praful de copt). Le putem da și printr-o sita.

Intr-un bol incaptor batem ouale cu zaharul ( cu mixerul, telul sau robotul) pana obtinem o compozitie cremoasa. Adaugam treptat uleiul, laptele și esenta de rom. La final incorporam si ingredientele uscate și mixam pana obținem un aluat omogen.

 După cele 30 de minute, scoatem crema de zahar din cuptor. Lăsați tava cu apa în cuptor pentru ca vom reveni la ea.

Așezați blatul de negresa (cu lingura) pe toată suprataxa cremei de zahar și nivelati ușor, fără a apasă. Umblați delicat pentru a nu distruge textura cremei de zahar care în acest moment nu este gătită complet.
Nota* Dacă atunci când ați scos crema constatați ca aceasta nu este suficient de închegată astfel încât sa permită adăugarea blatului, mai coaceți 10-15 minute în plus si abia dupa veti adauga blatul ( depinde mult de cuptorul fiecaruia)

Turnam încă 100 ml de apa în tava din cuptor și punem prăjitura noastră la loc. Mai coacem totul încă 20-25 de minute.

După ce prajitura s-a copt, lăsați sa se răcească la temperatura camerei. Dupa ce s-a racit, acoperiți și dati-o la frigider pentru minim câteva ore ( sau peste noapte)

După ce o scoatem de la frigider, trecem o spatula pe margine pentru a o dezlipi bine, așezăm o farfurie deasupra și o rasturanam rapid cu susul în jos.

Se servește rece si este absolut delicioasa!!!!!

Nota* Recomand sa o pregătiți în portie dublă.
Dacă va place mai mult crema, puteți dubla cantitatile doar la crema.

Enjoy❤️






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ultimele comentarii