facebook

8 mai 2020

Prajitura Albinita

Am citit foarte multe recomandari si impresii bune despre aceasta prajitura despre care multi spun ca le aduce aminte de copilarie.
Eu nu imi aduc aminte in copilaria mea sa fi mancat aceasta prajitura asa ca m-am hotarat sa o incerc.
Concluziile sunt ca este intr-adevar o prajitura buna, gustoasa si super spornica.
Daca vreti sa o pregatiti, trebuie sa tineti cont ca aceasta trebuie pregatita cu cateva zile inainte de a fi servita. Cu cat sta mai mult cu atat foile devin mai fragede si gustul este mai delicios.
Asa ca pregatiti-o cu 2-3 zile inainte de a o consuma.

Iata reteta:

Ingredientele sunt pentru tava mare de la cuptor

Ingrediente necesare pentru foi cu miere:
- 900 gr faina
- 250 gr zahar
- 2 linguri cu miere
- coaja rasa de portocala sau lamaie (folositi coaja de la produse bio)
- 1 lingura bicarbonat de sodiu
- 120 g unt cu min. 85% grasime
- 2 oua
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 100 ml lapte

Ingrediente necesare pentru crema de gris:
-  800 ml lapte
- 250 gr zahar
- 140 gr gris
- 300 gr unt cu min. 85% grasime ( sa fie la temperatura camerei)
- 1 lingurita esenta de vanilie
- un praf de sare

 Suplimentar pentru umplutura
- 1 borcan cu dulceata preferata ( caise, gutui, prune, zmeura, capsuni, etc).

Modul de preparare pentru foile cu miere:
Incepem prin a pregati foile acestei prajituri.
Intr-o craticioara am pus la topit untul, zaharul si mierea. Cand acestea s-au topit complet am dat craticioara deoparte si am lasat sa se racoreasca.
Dupa ce amestecul cu unt s-a racorit bine l-am transferat in bolul robotului de bucatarie, am montat paleta pentru aluat si am pornit la viteza medie. Am adaugat rand pe rand si restul ingredientelor incepand cu coaja de portocala/lamaie, ouale, faina, bicarbonatul, vanilia si laptele.
Dupa ce compozitia s-a omogenizat bine, am dat aluatul la fridiger pentru aproximativ 10 minute.
Dupa cele 10 minute am scos aluatul din frigider si l-am lasat la temperatura camerei pana cand mi-am pregatit blatul de lucru.
Am pus pe blatul de lucru un praf de faina si am luat sucitorul la indemana.
Am impartit aluatul in 4 parti egale si fiecare bucata am intins-o cu sucitorul intr-o foaie subtire, pe hartie de copt, de dimensiunea tavii de la cuptor.
Am intepat foile cu o furculita sa nu faca umflaturi si le-am copt pe rand in cuptorul preincalzit, la 200 grade pentru aproximativ 6-7 minute sau pana cand devin rumene.

Mod de preparare crema de gris:
Folosim o oala cu peretii mai grosi si punem la fiert laptele cu un praf de sare, vanilia si zaharul. Cand a ajuns la punctul de fierbere, amestecam bine cu un tel si adaugam grisul in ploaie.
Fierbem cam 4-5 minute la foc mic, amestecand continuu sa nu se lipeasca.
Lasam grisul la racit la temperatura camerei.

Cand grisul s-a racit, il transferam in bolul mixerului. Adaugam rand pe rand cate o lingura din untul moale si mixam la viteza medie, nu pentru mult timp.
Este suficient sa incorporam untul in crema si gata. Daca mixam prea mult exista riscul ca aceasta sa se taie.
Acum ca avem si crema gata, incepem sa montam prajitura.
Impartim crema in 2 parti egale. Desfacem borcanul cu dulceata si incepem aranjarea.
In tava in care am copt foile asezam prima foaie peste care punem crema. Peste crema punem alta foaie, iar peste aceasta punem dulceata. Peste dulceata punem foaia 3, iar peste aceasta punem crema. Peste ultimul strat de crema punem ultima foaie si gata. Sa pastrati cea mai frumoasa foaie pe care sa o puneti deasupra.
Apasam usor prajitura sa se aseze bine foile, punem un prosop de bucatarie deasupra si peste prajitura asezam ceva mai greu. Eu am pus cateva randuri de carti asezate unele peste altele pe toata suprafata prajiturii.
Asa cum am spus si la inceput, pregatiti prajitura mai devreme si lasati-o cateva zile sa se fragezeasca foile.
Cand prajitura este gata pentru taiat, dati cartile jos, pudrati cu zahar fin, taiati-o bucati si serviti cu placere.


Enjoy 💓



2 comentarii:

Ultimele comentarii