facebook

28 decembrie 2020

Cozonac Cu Nutella si nuca

 


Ingrediente necesare:

- 900 gr faina pentru cozonac

- 1 ou intreg

- 3  galbenusuri

- 370 ml lapte caldut

- 100 gr zahar

- un praf de sare

- 100 gr unt

- 50 ml ulei

- 30-40 gr drojdie uscata

- esenta de vanilie

Pentru umplutura:

- 200-300 gr crema Nutella

- 200-300 gr nuca

- 1 ou pentru uns

- zahar granulat pentru decor


Mod de preparare:

Este cel mai bun moment sa va folositi de un robor de bucatarie daca aveti unul. Daca nu aveti un robor, se poate pregati aluatul si manual.

Cernem faina de 2 ori sa fie cat mai afanata. In bolul robotului adaugam 4-5 linguri de faina, 100 ml lapte caldut, drojdia si un praf de zahar ( toate din cantitatile date mai sus). Amestecam bine si lasam maiaua sa creasca putin, aproximativ 10 minute.

Intre timp mixam galbenusurile si oul intreg cu restul de zahar, adaugam laptele caldut, untul topit si uleiul, esenta si un praf de sare.

Cand maiaua a crescut, adaugam mixul de ingrediente peste aceasta, restul de faina si mixam aluatul la robot pentru aproximativ 10 minute. Vom obtine un aluat elastic si nelipicios. Acoperim bolul cu o folie de plastic si lasam aluatul la dospit pana isi dubleaza volumul. Cand acesta este bine dospit, il rasturnam pe blatul de lucru.

Impartim aluatul in 3 parti egale si fiecare parte in doua. Intindem cu sucitorul fiecare bila, adaugam pe aceasta Nutella in strat subtire, presaram nuci din belsug si rulam.

Doua rulouri umplute le impletim si formam un cozonac pe care il asezam in tava in care am pus hartie de copt.

Procedam la fel cu toate bucatile de aluat si le asezam in tava.

Acoperim cu un prosop de panza si lasam aluatul la crescut in tavi pentru aproximativ 1 ora.

Ungem cozonacii cu ou batut, presaram zahar granulat dupa preferinte si coacem cozonacii in cuptorul preincalzit la  180-190 de grade pentru aproximativ 50-55 de minute sau pana cand acestia trec testul scobitorii.

Daca incep sa se rumeneasca prea repede deasupra, va recomand sa asezati peste acestia o hartie pentru copt.

Dupa ce s-au copt, ii scoateti pe un gratar si ii lasati sa se raceasca.

Ai mei nu au mai apucat poza finala pentru ca s-au mancat rapid :). 

Pana la masa de Craciun am facut alta tura :)





Enjoy 💓


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ultimele comentarii