facebook

29 martie 2020

Mamaliga

Cum se face mamaliga?
O intrebare pe care am auzit-o de foarte multe ori.
Multe persoane spun ca este foarte complicat sa faci mămăligă. Ba ca le-a iesit prea groasa, ba prea subtire.
Tot de multe ori am fost intrebata cu uimire ''Stii sa faci mamaliga????? '' 
Da, stiu sa fac mamaliga si va spun ca nu este nimic complicat :)
Recunosc ca de obicei cand pregatesc mamaliga adaug cantitatile ''din ochi'' insa de fiecare data o nimeresc exact asa cum o doresc pentru ca experienta sutelor de mamaligi isi spune cuvantul :) :)
Daca ati incercat si nu v-a iesit sau daca nu ati incercat de teama ca nu va descurcati, am cantarit cantitatile exacte si va descriu pasii pentru o mamaliga perfecta.

Cand eram copil bunica mea pregatea mamaliga in tuci de fonta. Iarna o fierbea pe plita , iar vara o fierbea in vatra pe foc de lemne. Uneori in tuciul in care facuse mamaliga ne fierbea lapte. Mmmmm, cat de bun era. 


 Iata ingredientele de care aveti nevoie:
- 1 litru apa
- 1 lingurita sare
- 200 gr malai

Modul de preparare:
Punem apa si sarea intr-o oala cu fundul gros sau un ceaun de fonta si o punem la fiert. Cand apa a inceput sa fiarba incepem sa adaugam malaiul in ploaie amestecand continuu cu un tel sa nu se faca cocoloase.
Adaugam malaiul in ploaie, treptat, pana cand l-am adaugat pe tot, amestecand continuu cu telul. O sa vedeti ca atunci cand punem malaiul, apa nu va mai fierbe, insa continuam sa amestecam pana cand incepe sa fiarba din nou. Potrivim focul pentru ca atunci cand se reia fierberea, compozitia (pasatul) va avea tendinta sa se umfle si daca focul este prea mare va curge peste oala.
Dupa ce am potrivit focul acoperim cu un capac si lasam sa fiarba la foc potrivit aproximativ 15-20 de minute. Din cand in cand mai ridicam capacul si mai amestecam bine cu telul.
Dupa 15-20 de minute mamaliga este fiarta. Mai amestecam de cateva ori cu telul in ea si putem rasturna mamaliga intr-un vas.  

Tineti cont de faptul ca atunci cand mamaliga incepe sa se raceasca se va mai ingrosa fata de cum era cand ati oprit-o din fiert.

Nu este complicat, nu? 😏

O serviti calda sau rece dupa cum poftiti.

Enjoy 💓


2 comentarii:

  1. Eu la trei parti apa, pun o parte malai. Pt consistenta mai adaug ceva malai (in plus). Spre final, pun putin ulei de masline sau unt.

    RăspundețiȘtergere

Ultimele comentarii