facebook

10 martie 2021

Mucenici moldovenesti

 


Mucenicii moldovenesti sunt preferatii mei. 
Ii pregatesc in fiecare an pe data de 09 martie cand se sarbatoresc cei 40 de mucenici.

Ador mirosul minunat care se raspandeste in toata casa cand coc acest aluat si gustul lor minunat. Sunt pufosi, aromati, imbibati in miere si imbracati in nuca. 

Un deliciu!!!!!

Iata cum ii pregatesc eu:

- 1 kg faina

- 450 ml lapte caldut

- 200 gr zahar

- 3 oua

- 10 gr drojdie uscata

- 100 gr unt

- esenta vanilie

- coaja de lamaie

- un praf de sare

- 1 ou + 1 lingura lapte pentru uns

Pentru decor am folosim miere si nuca macinata.

Modul de preparare:

Pentru a framanta un aluat perfect eu folosesc robotul de bucatarie. Am inlocuit masina de framantat/copt pe care o foloseam, cu un robot de bucatarie si acesta face o treaba grozava.

Pentru inceput am pregatit maiaua astfel. Intr-un castronel am pus drojdia, 100 ml din laptele caldut, o lingurita din zahar si 3 linguri cu faina. Am omogenizat bine, am acoperit cu un prosop de panza si am lasat maiaua sa creasca pt 10 minute.

Intr-o craticioara, am incalzit pe foc laptele in care am adaugat zaharul si untul.

Am asezat in bolul robotului faina cernuta, maiaua care a crescut deja, ouale, esenta de vanilie si coaja de lamaie si am pornit robotul la viteza medie. 

Am inceput sa maresc treptat viteza si am adaugat si lichidul cald ( lapte, unt, zahar ).

Am framantat astfel aluatul pentru aproximativ 10 minute. 

Am scos carligul pentru framantat, am acoperit bolul cu o folie alimentara si am lasat la dospit pana cand si-a dublat volumul.

Dupa ce aluatul s-a dospit frumos, l-am impartit in bile de aluat de 90 gr fiecare, am rulat fiecare bila intr-un sir, din sir am format un cerc si cercul l-am transformat intr-un opt sau infinit :)

Si acestia sunt mucenicii :)

I-am asezat in tava tapetata cu hartie de copt, i-am acoperit cu un prosop si i-am lasat sa creasca pt 10-15 minute. Dupa ce s-au umflat iar, i-am uns cu oul zbatut in care am adaugat 1 lingura cu lapte si i-am copt la cuptorul preincalzit pentru aproximativ 15 min sau pana cand s-au rumenit usor.


Dupa ce acestia s-au copt, i-am scufundat cu partea de deasupra in miere si dupa in nuca macinata.

Din acest moment, nu mai garantez ca va mai puteti abtine de la mancat . Eu nu am reusit 😂

Sunt un deliciu!!!!!

Enjoy 💓




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ultimele comentarii