facebook

7 noiembrie 2020

Castraveti murati in otet

 

Imi place foarte mult perioada aceasta a anului cand legumele de toamna sunt peste tot si cand pregatim tot felul de muraturi pentru iarna. De foarte multe ori merg in piata in aceasta perioada a anului pentru ca imi place mirosul legumelor de toamna, abundenta si varietatea lor. Eu pregatesc in casa muraturi de mai multe feluri, iar castravetii sunt nelipsiti.

Folosesc de ani de zile aceasta reteta pe care o am de la mama mea si va garantez ca nu veti da gres cu ea. Castravetii sunt deliciosi, crocanti si aromati.

Iata reteta dupa care ii pregatesc:

Fiecare stabileste cantitatea de castraveti de care are nevoie. De preferat sa alegem castraveciori mai mici pentru ca sunt mai fragezi si se aseaza mai bine in borcane.

Castravetii se spala bine in mai multe ape reci si se scot intr-un bol.


Intr-o oala incapatoare pregatim saramura in cantitatea necesara in functie de cati castraveti aveti. Proportia ingredientelor  pentru saramura este urmatoarea: 1 parte otet la 4 parti apa ( de exemplu: la 1 litru de apa adaugam 250 ml otet) . 

La fiecare litru de lichid  adaugam 1 lingura sare pentru muraturi + 1 lingura zahar.

Amestecam bine si punem saramura la fiert pe aragaz. Adaugam in saramura piper boabe, foi dafin si boabe de mustar.

Cand saramura a inceput sa fiarba reglam flacara pe minim, adaugam castravetii spalati si ii lasam in saramura fierbinte pentru 5-10 minute ( pana cand incep sa isi schimbe culoarea). 

Dupa aproximativ 10 minute scoatem castravetii cu o spatula intr-un bol separat.

In borcanele pregatite adaugam rondele de ceapa, felii de morcov, fasii de hrean, boabe de mustar si cateva crengute de marar uscat.

Asezam castravetii in borcane unii langa altii cat mai inghesuiti si adaugam peste acestia saramura in care am oparit castravetii initial.

Strangem capacele bine si intr-o oala incapatoare punem borcanele la sterizlizat pentru 20 de minute din momentul in care apa a inceput sa fiarba. Pe fundul oalei recomand sa asezati un prosop de bucatarie subtire si apoi sa puneti borcanele.

Se scot de la sterilizat, se lasa la racit si se depoziteaza in camara.

Spot sa aveti!
 


Un comentariu:

Ultimele comentarii