facebook

23 noiembrie 2019

Cozonac pufos cu nuca


Dragilor, asa pofta mi-a fost ieri de cozonac incat aseara cand ma indreptam spre casa m-am asigurat ca am toate ingredientele necesare pentru a pune la framantat doi cozonaci dolofani.

Zis si facut! 😉

Va puteti imagina cum mirosea aseara in toata casa?
Demential de minunat!!!!!
Copilul striga insistent din camera lui ''mai dureaza mult pana pot sa mananc'' ?!😋
Eu faceam drumuri repetate spre cuptor sa il privesc cum creste si sa ma asigur ca se coace bine din toate partile.
Va recunosc ca unul din cei doi dolofani, l-am taiat aseara aproape fierbinte pentru ca nu am mai avut rabdare sa se raceasa :)

In cazul in care va apuca pofta si pe voi, sau va ganditi sa pregatiti cozonac de sarbatorile care se apropie, iata reteta dupa care l-am pregatit:

Ingrediente necesare:
Pentru aluat:
- 1 kg faina
- 300 gr zahar
- 450 ml lapte caldut
- 8 galbenusuri
- 40 gr drojdie
- 100 ml ulei
- 100 gr unt topit
- coaja de la 1 lamaie si de la 1 portocala ( bio, sa nu fie tratate cu substante)
- 2 linguri esenta de vanilie
- un praf de sare


Pentru umplutura:
- 300 gr nuci
- 150 gr zahar pudra
- 30 gr cacao
- 6 albusuri
- optional : merisoare, rahat, etc

Mod de preparare aluat:
Ca de fiecare data eu m-am ajutat de masina de framantat paine. O puteti face si voi sau daca aveti un robot de bucatarie, puteti framanta aluatul cu acesta. Daca nu aveti nici robot, nici masina de paine, sigur ca puteti framanta aluatul la mana.
Toate ingredientele pe care le folosim in continuare sunt din cantitatile enumerate la inceput.
Eu am pus in bolul de la masina de paine 100 gr faina si 200 ml lapte caldut, am amestecat bine cu o spatula dupa care am adaugat drojdia si 2 linguri de zahar. Amestecam bine sa se omogenizeze si completam cu inca 100 ml lapte caldut, dupa care lasam maiaua la dospit 10-15 minute.
Cand maiaua a crescut, adaugam peste aceasta zaharul ramas, cele 8 galbenusuri, coaja de lamaie si portocala, esenta, restul de lapte si faina. Punem bolul in masina, pornim pe programul de framantat si cand aceasta a pornit, adaugam treptat uleiul si untul topit. Dupa ce toate ingredientele au fost adaugate, inchidem capacul si lasam programul de framantat sa isi faca treaba. Daca folosim un robot de bucatarie sau nu, framantam aluatul aproximativ 15 minute.
Dupa ce programul de framantat s-a finalizat, scoatem aluatul si il punem intr-un bol incapator pe care il ungem cu putin ulei (sa aiba loc suficient pentru ca se va umfla), il acoperim cu un prosop curat sau folie de plastic si il lasam sa creasca aproximativ o ora, ferit de aerul rece sau curent.
Umplutura se pregateste cand aluatul este gata, astfel:
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare pana se intaresc bine, adaugand treptat zaharul pudra.
Macinam nucile la robot sau le zdrobim cu un facalet si adaugam peste acestea cacao.
Adaugam amestecul de nuci peste albusuri, amestecand usor cu o spatula.
Cand aluatul este crescut, il transferam pe masa de lucru pe care o ungem cu putin ulei si il impartim im 4 parti.
Intindem fiecare parte de aluat, pe rand, cu mana unsa cu putin ulei. Intindem fiecare bucata putin mai lunga decat tava in care vom coace cozonacii. Adaugam un sfert din umplutura si rulam. Procedam astfel si cu celelalte parti de aluat.
Impletim rulourile doua cate doua si le alaugam in tava in care am pus hartie de copt. Daca nu avem hartie de copt, ungem tava cu putin ulei si o tapetam cu faina dupa care adaugam cozonacul.
Lasam tavile la loc caldut, acoperite cu un prosop, pana cand cozonacul isi dubleaza volumul.
Inainte de a-l pune in cuptor, il ungem cu ou batut.
Bagam cozonacul la cuptorul preincalzit, la 180 de grade, pentru aproximativ 50 de minute.
Daca observati ca se rumeneste prea repede deasupra, puneti peste tavi o bucata de hartie pergament (depinde de cuptor).
Cand cozonacul este copt, il scoateti din tava pe un prosop curat si ii puneti pe o parte. Il acoperiti si il lasati sa se raceasca.

In mod normal, ii serviti cand s-au racit bine, insa daca sunteti la fel de pofticiosi ca noi, incercati cu o cana cu lapte langa 😃

Pregatiti-va de un miros minunat in casa.

Enjoy 💓

2 comentarii:

Ultimele comentarii