facebook

29 mai 2012

Potarnichii inabusite



De cum am vazut reteta aceasta, mi-a ramas gandul la ea, iar zilele trecute cand cautam sa pregatesc ceva mai special pentru ziua sotului meu, s-a aprins beculetul si mi-am amintit ca am in congelator trei exemplare de potarnichi pe care le-am tavalit prin mirodenii si vin rosu si iata ce a iesit.
Sa fiu sincera, eu credeam ca ceea ce am in congelator sunt prepelite si, de fapt, le-am si gatit ca fiind prepelite, doar ca atunci cand au ajuns in farfuria sotului..... surpriza..... erau potarnichi :))

Ingrediente necesare:

3 potarnichii
3 linguri ulei de masline
3 lingurite unt
ramurele rozmarin
1 lingurita boia
1catel de usturoi
1 cana vin rosu, caldut
1/2 lingurita chili
ienibahar
coriandru
salvie
piper
sare

Mod de preparare:

Asa stateau ele la sfat, bucuroase ca au iesit din congelator :))))
 Saram si piperam potarnichiile pe interior si exterior.
Restul condimentelor le amestecam intr-un castronel (sau mojar) si le pisam putin.
Condimentam potarnichiile pe exterior si interior
 si le rumenim pe toate partile în ulei de masline încins amestecat cu putin unt. 
Adaugam si ramurele de rozmarin.
 Adaugam vinul caldut, mai întoarcem de pe o parte pe cealalta pasarile pîna vinul scade putin (cateva minute).
Am transferat potarnichiile într-un vas de sticla termorezistenta (cu capac) preîncalzit si dam la cuptor aproximativ 40-45 de minute la 150°C.
Dupa acest timp, am îndepartat capacul vasului, le-am mai stropit cu sosul de vin si le-am lasat la 200°C timp de 10 minute.
Sosul de vin care a ramas in tava, il strecuram si il punem la masa langa potarnichii pentru ca este delicios.
Am servit cu cartofi sarladaise.



Multi pupici Maya si multumesc !!!!!


28 mai 2012

Chiftelute de pui cu dovlecei si susan




Ingrediente necesare:
 un piept de pui
2 dovlecei
1 morcov fiert
1 cartof fiert
2 fire usturoi verde
patrunjel
1 ou
2 linguri pesmet
faina
susan
sare
piper

Mod de preparare:
Spalam pieptul de pui si il tocam.
Spalam dovleceii, le indepartam coaja, ii dam pe razatoarea mare, dupa care ii asezam intr-o strecuratoare mare pentru a se scurge apa pe care o lasa. Mai presam din cand in cand cu degetele pentru a se scurge apa mai bine.
Pasam morcovul si cartoful si facem un amestec din carne, dovlecei, legume, oul batut, usturoiul taiat fin si patrunjel.
Adaugam 2 linguri de pesmet, condimentam cu sare si piper si framantam compozitia 2-3 minute.
Cu o lingura, luam din compozitie si formam in palma bilute de marime potrivita pe care le dam prin putina faina si prin susan si le asezam la prajit in uleiul incins.
sau susan negru

Le intoarcem des pentru a capata culoare aurie.
Servim cu salata asortata.

27 mai 2012

Sufleu de dovlecei



Ingrediente necesare:
4 dovlecei
200 gr branza telemea
3 oua
marar
2 linguri pesmet sau gris
unt
piper

Mod de preparare:
Se curate dovleceii de coaja si se maruntesc la robot sau se dau pe razatoarea mare.
 Ii lasam 5 minute intr-o sita pentru a se scurge, dupa care ii mai apasam cu mana pentru a elimina cat mai mult din apa pe care o lasa.
Branza se spala si se scurge bine, dupa care se da si ea pe razatoare.
 Amestecam dovleceii cu branza rasa, adaugam ouale zbatute bine, mararul tocat marunt si pesmetul sau grisul.
 Eu adaug pesmet sau gris pentru a mai trage din “umezeala” pe care o lasa de obicei dovleceii.
In functie de cat de sarata a fost branza, gustam si apreciem daca mai adaugam sare sau nu, potrivim de piper si adaugam compozitia intr-un vas termorezistent pe are il ungem bine cu unt.
 Punem cateva bucatetele de unt deasupra si dam al cuptor la 180 grade timp de aproximativ 40 de minute, pana se rumeneste frumos deasupra.
 Servim dupa ce se racoreste putin ( eu il prefer rece bine:)) .

26 mai 2012

Socata


Florile de soc au un miros placut, racoritor, proaspat.
Din florile proaspete se obtine socata, o bautura naturala foarte apreciata, mai ales in zilele caniculare.
O putem prepara in casa, foarte simplu si usor, avand in acelasi timp si certitudinea ca bem ceva natural, fara conservanti si coloranti sintetici.


Ingrediente necesare:

10 flori mari de soc
600 gr miere
5 lamai
5 litri de apa
frunze de menta (optional)


Mod de preparare:
Spalam florile de soc sub jet de apa si le punem intr-un borcan sau intr-un vas incapator (nu plastic).
Taiem lamaile felii sau in jumatati si le storcem peste soc .
Adaugam frunzele de menta, apa si mierea si amestecam bine pana se topeste. Puteti completa cu miere dupa gustul fiecaruia.
Acoperim cu un capac sau tifon si lasam la loc ferit de soare timp de aproximativ trei zile.
Bautura poate fi strecurata dupa 3-4 zile si pastrata in frigider in sticle.
Este o bautura racoritoare aromata si naturala.