17 septembrie 2012
Galuste cu prune
Este destul de mult de munca ca aceste minunate galuste sa ajunga in farfurie la degustat, dar merita tot efortul.
Ingrediente necesare:
- 1/2 kg cartofi
- 500 gr prune
- 150 -200 gr faina
- 2 oua
- 1/2 lingura de ulei
- 2-3 linguri zahar
- 1 lingurita scortisoara
- 70 gr unt
- 300 gr pesmet
- 3 linguri zahar
Mod de preparare:
Fierbem cartofii in coaja dupa care ii curatam si ii zdrobim obtinand un piure.
Adaugam oul batut, faina, si uleiul.
Framanta bine toate ingredientele, aluatul lipindu-se usor de maini.
Facem un amestec de zahar si scortisoara ( eu am folosit zahar brun).
Despicam prunele in doua pana la jumatate si le scoatem samburele. In fiecare pruna adaugam cate o lingurita din amestecul de zahar si scortisoara.
Punem o oala mai mare plina cu apa pe foc si aducem la fierbere. Cand clocoteste dam focul pe mic, astfel incat apa sa ramana fierbinte.
Intr-o tigaie larga topim untul, adaugam pesmetul si prajim la foc mediu, amestecand constant pana pesmetul e usor prajit, dupa care adaugam 7-8 linguri de zahar si oprim focul.
Dam cu faina masa de lucru si impartim aluatul in doua.
Fiecarei parti de aluat ii dam forma de sul si taiem in mai multe parti egale.
Din fiecare bucatica de aluat formam bile pe care le asezam pe masa de lucru data cu faina si apasam cu palma pana le dam forma de disc.
Punem cate o pruna in mijlocul dicului pe care o impaturim bine in aluat, dandu-i forma de bila.
Cand am modelat toate galustele, le asezam in apa care fierbe (dar nu clocoteste) si lasam sa fiarba pana se ridica la suprafata, putin peste 5 minute. Atentie, galustele se pot lipi usor de fund, asa ca scuturati usor oala din cand in cand.
Scoatem galustele cu o paleta cu gauri si le tavalim prin pesmet.
Servim cu maaaaaareeee pofta pentru ca sunt DELICIOASE!!!!!!!
27 august 2012
Rosii murate in sare
Ingrediente necesare:
- 3 kg rosii- 4 linguri sare grunjoasa
- 4-5 capatini de usturoi
- 2 litri apa
- frunze de visin
- frunze de telina
Mod de preparare
Se aleg rosiile de marime potrivita si se spala bine.
In borcanul in care vrem sa conservam rosiile se aseaza un strat de frunze de telina, cateva rosii, usturoi, frunze de visin, alte rosii si tot asa pana se umple borcanul.
Preparam un amestec din sare si apa calduta(fiarta in prealabil), amestecam bine pana se topeste sarea si punem in borcane pana umplem.
In gura borcanului punem frunze de telina sau de visin si inchidem bine.
Rosiile se conserva in aceeasi forma , tari.
Cand dorim sa le servim, le spalam sub jet de apa.
22 august 2012
Rosii coapte cu usturoi
Ingrediente necesare:
- 2 kg rosii (sau in functie de ce cantitate doriti sa faceti )
- 3 capatani de usturoi
- 1 lingura sare
- 100 ml ulei
Mod de preparare:
Rosiile se spala si se sterg bine cu un prosop de hartie, dupa care se pun la copt pe gratar.
Dupa ce sunt coapte bine, se lasa sa se racoreasca putin si se curata de pielite.
Usturoiul curatat se piseaza bine si se amesteca cu rosiile tocate marunt si sarea.
Amestecul se aseaza in borcanele sterilizate in cuptor, in gura fiecarui borcan se pune cate o lingura de ulei, se strang bine capacele si se pun la bain marie pentru aproximativ 1 ora si jumatate – 2 ore.
Dupa ce am oprit flacara, acoperim vasul cu paturi calduroase si lasam asa pana a doua zi cand le scoatem si le asezam in camara.
Amestecul se foloseste la diverse fripturi sau se serveste ca atare.
16 august 2012
Prajitura cu prune si migdale
Ingrediente necesare:
- 8 oua
- 400 gr. zahar
- 250 ml iaurt
- 500 gr. faina
- 1 pachet praf de copt
- 120 ml ulei
- 1 pachet zahat vanilat
- esenta
- 500 gr. prune
- 100 gr migdale
Mod de preparare:
Se bat ouale bine impreuna cu zaharul , adaugam treptat iaurtul, uleiul turnat incetul cu incetul, alternativ cu faina amestecata cu praful de copt si zaharul vanilat.
Separat se curata fructele, se scot samburii si se pun la scurs.
Se ia o tava, se imbraca in hartie pergament sau se tapeteaza cu faina, se adauga compozitia, iar deasupra se pun prunele si migdalele zrobite ( eu am folosit migdale feliate)
Se da la cuptor la foc potrivit pentru aproximativ 40 de minute.
Dupa ce s-a racit, se taie si se pudreaza cu zahar.
Un deliciu!!!!!!!!!!!!!!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)