facebook

26 ianuarie 2012

Tort Egiptean


Am citit atatea mesaje legate de acest tort si de cat de minunat este, incat am ales sa il incerc si eu cu ocazia zilei de nastere a soacrei mele.
Impresia mea si a tuturor invitatilor???? MINUNAT!!!!!!

Ingrediente necesare:

Foile:
Cantitati pentru 1 foaie.
- 2 albusuri
- 2 linguri de zahar
- 1/2 lingura de faina
- 40 g nuci macinate

Pentru crema 1:
- 6 galbenusuri
- 6linguri de zahar
- 340 ml lapte
- 2 linguri faina sau amidon
- 170 g unt nesarat
- esenta de vanilie

Pentru crema 2:
- 200 ml frisca
- 150 g zahar
- 120 g nuci zdrobite bucati mai mari

Pregatim foile.
Batem albusurile spuma, adaugam zaharul si batem pana acesta se topeste.
Amestecam faina cu alunele macinate si o adaugam la compozitia de albusuri.
Punem hartie de copt pe fundul unei forme cu diametrul de 24 cm, intindem foaia si coacem la foc mic timp de 25 minute.
Intre timp spalam ustensilele si ne pregatim de a 2-a foaie.
Repetam actiunea si coacem inca 2 foi ( in total vor fi 3).
Dupa ce-am facut foile pregatim crema.

Crema 1 :
Cele 6 galbenusuri ramase de la foi le amestecam intr-o craticioara cu amidon , zahar si laptele adaugat treptat.
Punem craticioara pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa continutul ca si o budinca, apoi luam de pe foc crema si o lasam sa se raceasca.
Untul, la temperatura camerei , il adaugam putin cate putin din compozitia racita.
Picuram cativa stropi de esenta de vanilie si crema este gata.
Crema 2 :
Topim zaharul si apoi il turnam in strat subtire pe o tava unsa cu putina grasime sau pe hartie pergament.
Lasam sa se raceasca si il dezlipim usor, apoi il zdrobim ( punem bucatile intr-o punga de plastic si le batem cu sucitorul).
Batem frisca tare si adaugam caramelul zdrobit si miezul de nuca zdrobit si el.

Ansamblare:

Punem prima foaie, 1/3 din crema de vanilie,1/3 din frisca.
Procedam la fel in continuare si cu celelalte foi.
Ultimul strat va fi de frisca.
Lasam la frigider cateva ore, timp in care caramelul se va topi putin in frisca, dupa care decoram dupa preferinte.

Taiem cu un cutit bine ascutit.
MMMMMMMMMM, DELICIOS!!!!!!!!!!!