facebook

10 ianuarie 2012

Prajitura Carpati



Aceasta minunata si delicioasa prajitura nu a lipsit de pe masa de Craciun si pentru ca a avut mare succes, am repetat-o si de Anul Nou :)

Ingrediente necesare:
Pentru foi:
- 3 oua
- 1 cana zahar
- 1 cana ulei
- 1 cana lapte
- 1 lingurita bicarbonat
- faina

Pentru crema:
- 1 kg zahar
- 2 kg lapte
- 5 linguri apa
- 16 linguri faina
- 2 pachete margarina
- esenta de ron

Mod de preparare:
Prima data preparam foile.
Amestecam ouale cu zaharul, adaugam laptele si uleiul treptat, bicarbonatul stins si faina cat cuprinde.
Framantam compozitia bine si o impartim in 10 parti egale care vor fi foile.

Intindem foaia cu facaletul, pe fundul tavii de la aragaz pe care am uns-o cu putin ulei si coacem in cuptor la foc potrivit . Foaia trebuie intinsa cat mai subtire.

Pe parcurs ce foile se coc, le asezam una peste alta pana le coacem pe toate.

Crema:
Caramelizam zaharul intr-o cratita mare impreuna cu cele 5 linguri de apa.
Adaugam treptat faina, lingura cu lingura, amestecand continuu cu un tel sau o lingura de lemn.
Adaugam laptele putin cate putin, amestecand continuu cu mare atentie pentru ca se va umfla.
Dupa ce s-a ingrosat, luam crema de pe foc si adaugam margarina si esenta.
Amestecam energic cu un tel sau cu mixerul.

Ansamblare:
Crema fierbinte se intinde peste foi, ultima foaie ramanand neacoperita.
Atentie: Se opreste o cana mare cu crema pentru lipitul prajiturii.

Punem deasupra prajiturii o greutate pentru a o presa (eu am folosit o tava in care am pus o cratita plina cu apa).
Dam prajitura la rece pana a doua zi cand o vom taia.
A doua zi, am taiat marginile prajiturii .
Am impartit prajitura in trei parti si am taiat 3 calupi ca in imagine.

Fiecare calup de prajitura se aseaza la marginea mesei si se taie in diagonala ( ca in imagine), obtinandu-se doua bucati care se pozitioneaza cu varfurile in sus.

Aceste doua bucati le ungem pe interior cu crema pe care am pastrat-o si le lipim ca in imagine, presandu-le intre palme.

Imbracam "muntele" intr-un strat subtire de crema si lasam sa cada peste el cativa fulgi de zapada (nuca de cocos).

O dam la rece pana in momentul servirii cand o taiem felii.