facebook

15 martie 2010

Mucenici



La noi in Oltenia se mai numesc si Bradosi si sunt deliciosi.
Pentru aluat:
700 gr faina, 50 gr unt sau margarina, 2 linguri de ulei, 100 gr zahar, 50 gr drojdie, 1 lingurita coaja rasa de lamaie, 1 plic zahar vanilat.

Pentru umplutura si decor:
500 gr miez de nuca, 200 gr miere, 1 esenta de portocale, 50 gr zahar.

Pentru sirop:
400 ml apa, 1 esenta de portocale, 1 esenta de rom, 100 gr zahar.

Se dizolva drojdia in jumatate de cana de apa calda, se adauga 1 lingurita de zahar, 2 linguri de faina si se lasa maiaua sa creasca 10 minute. In acest timp se topeste margarina cu uleiul, iar intr-un alt vas se fierbe 1 cana de apa cu zaharul, vanilia si coaja rasa de la lamaie.
Se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a dospit maiaua, se toarna peste faina si se incepe framantatul incorporand pe rand siropul cu zahar si margarina topita.
Se framanta aluatul pana nu se mai lipeste de maini, apoi se lasa la crescut 1 ora.
Intre timp se pregateste umplutura (pentru cine doreste).
Se prajeste toata nuca in cuptor, apaoi se macina. Se amesteca jumatate din ea cu 4 linguri de miere, zaharul si esenta de portocale si astfel se obtine umplutura.
Dupa ce a crescut aluatul , se imparte in 12 bucati egale.
Se face din fiecare bucata de aluat un sul care se intinde cu facaletul intr-o foaie ingusta, se pun 3-4 liungurite din compozitia de nuca, se ruleaza si se da forma de 8.
Se fac asa toti mucenicii, se aseaza intr-o tava unsa cu ulei , se mai las 20 minute sa creasca, apoi se dau la cuptor pentru aprox. 30 min.
Intre timp, se fierbe siropul din apa, mirodenii si zahar.
Dupa ce s-au copt mucenicii, se lasa sa se raceasca, apoi se trec prin sirop, se ung cu miere si se trec prin nuca prajita .