Ne place tare mult painea de casa si de cand tehnologia ne-a invadat bucataria este si foarte usor de pregatit.
Iata cat de simplu se face aceasta delicioasa paine
- 350 ml apa calduta
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingurita de sare
- 560 gr faina alba
- 4 lingurite drojdie uscata
Mod de preparare:
Pentru inceput punem drojdia intr-un castronel impreuna cu 100 ml apa ( restul o adaugam mai tarziu) si 2-3 linguri cu faina. Omogenizam bine si lasam sa creasca pentru 5-10 minute, timp in care drojdia se va activa.
In bolul robotului de bucatarie adaugam faina si drojdia activata care intre timp a crescut si s-a umflat, punem carligul pentru aluat si pornim mixerul la miteza medie adaugand rand pe rand si restul ingredientelor (apa, uleiul si sarea). Dupa ce aluatul s-a omogenizat pornim mixerul la viteza mare si framantam pentru aproximativ 5-7 minute.
Aluatul este acum gata.
Acoperim bolul cu aluat cu o folie alimentara si il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.
Cand aluatul s-a dospit, il intindem pe o tava in care am pus hartie de copt, il acoperim cu un prosop si il lasam sa mai creasca in tava aproximativ 15 minute.
Intindeti painea in tava mai groasa sau mai subtire, in functie de cum va place. Noi o preferam cu mai putin miez caz in care o intind mai subtire.
Cand painea a crescut in tava, o modelam cu o furculita din loc in loc, o ungem cu ou zbatut, presaram semintele preferate si coacem painea la cuptorul preincalzit la 220 de grade pentru aproximativ 20 de minute.
Cand painea este rumenita, o apucam cu un posop sa nu ne ardem si o ciocnim cu degetul pe partea cu care a stat in tava (pe fund). Daca suna a gol si este usoara inseamna ca este coapta.
Cand este gata o scoatem din tava si o lasam pe un gratar sa se racoreasca.
In bucatarie este un miros minunat, iar painea are un gust delicios.
Imediat ce se racoreste putin si o putem rupe fiecare membru al familiei isi ia cate o bucata cu diverse. Unii cu branza, altii cu unt :)
Un deliciu!
Enjoy 💓
Arata minunat!
RăspundețiȘtergereImi place genul asta de paine. Dar cu drojdia proaspata cum sa procedez?
RăspundețiȘtergereLaura, cel mai bine este sa tii cont de specificațiile pachetului de drojdie.
RăspundețiȘtergere10 grame de drojdie uscata sunt echivalentul a 25 grame de drojdie proaspata. In reteta mea am scris 4 lingurite drojdie uscata pe care ulterior le-am si cantarit si inseamna 7 gr drojdie uscata.
Conform echivalentului indicat mai sus,7 gr drojdie uscata = 17,5 gr drojdie proaspata
Daca nu poti cantari chiar la virgula, crede-ma ca nu e nicio problema :)
Sa imi zici daca faci cum ti-a iesit :)