facebook

10 ianuarie 2012

Prajitura Carpati



Aceasta minunata si delicioasa prajitura nu a lipsit de pe masa de Craciun si pentru ca a avut mare succes, am repetat-o si de Anul Nou :)

Ingrediente necesare:
Pentru foi:
- 3 oua
- 1 cana zahar
- 1 cana ulei
- 1 cana lapte
- 1 lingurita bicarbonat
- faina

Pentru crema:
- 1 kg zahar
- 2 kg lapte
- 5 linguri apa
- 16 linguri faina
- 2 pachete margarina
- esenta de ron

Mod de preparare:
Prima data preparam foile.
Amestecam ouale cu zaharul, adaugam laptele si uleiul treptat, bicarbonatul stins si faina cat cuprinde.
Framantam compozitia bine si o impartim in 10 parti egale care vor fi foile.

Intindem foaia cu facaletul, pe fundul tavii de la aragaz pe care am uns-o cu putin ulei si coacem in cuptor la foc potrivit . Foaia trebuie intinsa cat mai subtire.

Pe parcurs ce foile se coc, le asezam una peste alta pana le coacem pe toate.

Crema:
Caramelizam zaharul intr-o cratita mare impreuna cu cele 5 linguri de apa.
Adaugam treptat faina, lingura cu lingura, amestecand continuu cu un tel sau o lingura de lemn.
Adaugam laptele putin cate putin, amestecand continuu cu mare atentie pentru ca se va umfla.
Dupa ce s-a ingrosat, luam crema de pe foc si adaugam margarina si esenta.
Amestecam energic cu un tel sau cu mixerul.

Ansamblare:
Crema fierbinte se intinde peste foi, ultima foaie ramanand neacoperita.
Atentie: Se opreste o cana mare cu crema pentru lipitul prajiturii.

Punem deasupra prajiturii o greutate pentru a o presa (eu am folosit o tava in care am pus o cratita plina cu apa).
Dam prajitura la rece pana a doua zi cand o vom taia.
A doua zi, am taiat marginile prajiturii .
Am impartit prajitura in trei parti si am taiat 3 calupi ca in imagine.

Fiecare calup de prajitura se aseaza la marginea mesei si se taie in diagonala ( ca in imagine), obtinandu-se doua bucati care se pozitioneaza cu varfurile in sus.

Aceste doua bucati le ungem pe interior cu crema pe care am pastrat-o si le lipim ca in imagine, presandu-le intre palme.

Imbracam "muntele" intr-un strat subtire de crema si lasam sa cada peste el cativa fulgi de zapada (nuca de cocos).

O dam la rece pana in momentul servirii cand o taiem felii.

45 de comentarii:

  1. wow ce bine arata!! musai trebuie sa o fac si eu !!

    RăspundețiȘtergere
  2. ce bine arata! :D imi aminteste de copilarie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc!!!!
    Reteta o am chiar de pe caietelul mamei, uzat de timp :))

    Te pup

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Anto!
    Sigur iti va placea.
    Pup

    RăspundețiȘtergere
  5. Super... aspect.... de gust nu mai zic.... Big like!

    RăspundețiȘtergere
  6. Wow...ce prajitura super! Felicitari!

    Daca nu mi-ar fi atat de greu sa coc atatea foi mai ca as face-o si eu. :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Merci Miha!!!
    Sa stii ca merge repede coptul foilor, asa ca....iti tb doar curaj :))
    Pup

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca este foarte buna,ca de aratat nu mai spun.Arata super.Nu tin minte sa fi mancat vreodata.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  9. Dia, daca nu ai mancat e musai sa incerci sa e tare bunuta :)
    Pup

    RăspundețiȘtergere
  10. minunat arata prajitura ta!!! felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  11. Răspunsuri
    1. Cred ca-i foarte gustoasa prajitura! sigur am s-o incerc si eu sa o fac zilele astea!

      Ștergere
    2. super prajitura , merci ,sunteti extraordinara !!!!

      Ștergere
  12. Ce bine arata ! Trebuie incercata reteta ! :)

    RăspundețiȘtergere
  13. MULTUMIM PENTRU RETETA. AM SA O FAC SI EU.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag!
      Incearc-o cu incredere pentru ca este delicioasa.
      Eu am repetat-o si acum de Paste.

      Te mai astept cu mare drag sa incerci si alte retete si sa imi spui cum ti-au iesit.

      Ștergere
  14. Salut Mihaela.
    Ma bucur mult sa gasesc reteta aceasta pe blogul tau. Imi placea la nebunie cand eram mica si acum vreau sa o incerc sa o pregatesc si eu pentru fetitle mele. Foarte migaloasa pare dar gustul cred ca merita tot efortul. Multuemsc.

    RăspundețiȘtergere
  15. Bine ai venit Carol!
    Si mie imi aduce aminte tot de copilarie aceasta prajitura :)))
    Nu este foarte complicat e facut si tocmai de aceea am pus poze pas cu pas ca sa fie mai usor de pregatit. Singura "smecherie" este la taiat, dar daca urmaresti poza nu are cum sa nu iti iasa.
    Succes si te asatept cu impresii dupa ce ai pregatit-o:)
    Te puuup

    RăspundețiȘtergere
  16. Acum sunt prinsa cu mutatul... cand ma linsitesc sper sa am "rabdarea" sa fac aceasta minuanta prajitura si iti scriu un review.
    O vara frumoasa in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  17. FOILE TREBUIE INTINSE DIRECT PE FUNDUL TAVII?

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna! Am incercat, a iesit.......am muncit ceva, ce-i drept! Cel mai greu a fost la taiat, prima taietura am gresit-o, dar am reusit sa indrept greseala! Super idee cu fotografiile!.....Multumesc pt micile trucuri, ca presatul foilor( poate parea ceva banal, dar sunt incepatoare), intinsul direct pe tava! Cred ca o voi incerca si de Revelion!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur tare mult ca ai reusit!!!!!
      Felicitari!
      Cel mai complicat mi se pare tăiatul acestei prăjituri, ma rog.... mi se părea :)
      Sper ca va placa și sa va bucurați de sărbători minunate!!!
      Cu bine!

      Ștergere
  19. arata superba cred ca e foarte gustoasa...

    RăspundețiȘtergere
  20. foila mele au iesit suptiti fata de ale dumneavoastra dar a iesit de o bunatate rara:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Cristina,
      Este posibil ca tava ta pe care ai intins foile sa fie putinel mai mare decat a mea.
      Ma bucur ca ti-a iesit si mai ales ca iti place.
      Pupici

      Ștergere
  21. Am "executat-o" ! :d Mult de lucru, dar merita ! :)
    Multumesc pentru reteta !

    RăspundețiȘtergere
  22. Chiar acm am sa o fac si eu dar deja cumparasem foi din comert si vazand reteta fac carpati sper sa iasa si aceste foi ...pop

    RăspundețiȘtergere
  23. Eu o am la frigider sa vad maine cum se va term totul desi cu dificultati la inceput pt ca am inceput sa pun faina si incepuse sa se umfle de tot dar am term cu bn

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ai reusit!!!!
      Vei fi super incantata de rezultat, sunt sigura!
      Te astept cu impresii dupa ce o gusti!
      Pupici

      Ștergere
  24. Nu-mi dau seama cum trebuie taiata mi-a iesit gresit chiar daca am vazut imaginea!

    RăspundețiȘtergere
  25. va rog sa precizati cite grame are un pachet de margarina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Lisa,

      Un pachet normal de margarina, care are un gramaj de 250 gr.
      Spor si astept sa imi spui daca ti-a placut!!!!

      Ștergere
  26. Ioi!eu nu am făcut niciodată,dar obligatoriu voi încarca!Țin minte ca pe vremea Răposatului la o cofetărie renumita în Oradea era "garnisită" prajitura cu alune prăjite iar noi comandam pentru plus de savoare cu un glob de înghețată,era...yummy

    RăspundețiȘtergere
  27. Multumesc frumos pentru reteta si inspiratie!!! Prajitura a iesit foarte frumoasa si foarte buna ♥♥♥ Am primit multe laude pentru ea :D
    Hai sa vezi cum mi-a iesit mie! https://cristina-cristinasworld.blogspot.com/2019/02/prajitura-carpati.html
    Multumesc inca o data!!! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristina, ti-a iesit minunat!!!!!
      Seamana cu a noastra perfect :)
      Felicitari!!!!!
      Te astept si pe pagina de faceebok sa ne arati, aici https://www.facebook.com/Sagatimimpreuna.ro/

      Ștergere
  28. Este deliciasa
    O fac la fiecare sarbatoare si toti invitatii o adora.multumim pt reteta.

    RăspundețiȘtergere
  29. De 12 ani fac mereu aceasta prăjitura minunata

    RăspundețiȘtergere

Ultimele comentarii